8
Komen

Hacker Baik Hati

Ini bukan kali pertama tapi ianya kali ke dua blog mawar di hack .. Dah macam artis pulak kan, dari 8 ~ 13 jun blog ni tak berfungsi.. Bila log in blog dapat masuk dashbord je tapi tak dapat nak view blog. Bila view je jadi macam gambar kat bawah ni


Dia kata mawar LOL ? tersentap hati ini baca tex tu, mawar pun tak faham sangat dengan dunia blogger ni, tapi yang hairannya mawar tak sedar apa salah mawar kali ni, smpai kena hack lagi ;'( .. 

Dengan rasa tak malunya, mawar pun tanya lah kat sahabat blogger yang lain macam mana nak dapat kan blog buruk mawar ni balik. Alhmdllah, masih ada yang sudi membantu.. Mawar bukak FB Hacker Yang Baik Hati ni dan terus antar privt msg, dengan harapan "Hacker pls balas msg mawar tu.." hehe.

Selang berapa minit, Hacker tu balas msg mawar, dia tanya soalan macam polis. Tapi lepas je Hacker ni tanya soalan kat mawar, terus dia reply "ok you will get it back tomorrow.leave me ur email and blog" .. Aik, senang nya?? Hehe macam tak percaya semudah abc 123 mawar dah boleh dapat blog ni semula..

Kalau korang nak tahu, dekat Sini wall fb hacker memang banyak sangat link blogger lain yang dia hack, mungkin hobi dia kot.. Sebab nama pun Hacker kan (penggodam) .. Last skali hacker ni ada tinggalkan pesanan untuk mawar, mungkin blogger lain perlu juga berhati hati lepas ni. "make this as a lesson to make your blog/email more secure when in internet.ok"  

Tips ::
- guna paswed sepanjang yang mungkin, selang selikan paswed anda dengan (abc123def456)
- jangan samakan kata laluan blog dengan fb email atau yang lain lain
- lepas je sign in blog, sila Log Out !! jangan tekan pangkah .. Wajib sign Out .
- default password? Oh please .... Jangan gunakan .. Biar susah janji selamat.
- berhati hati di jalan raya dalam menggunakan internet, kalau nak kena hack, kena jugak kan ... Huhu


TingTongTingTong :: Hacker dah jadi kawan Mawar ^_^




8 Kuntum Mawar:

dhia adawiyah said...

wow! menakutkanlah mawar ~ ... hari tu wieya ada baca jugak entri mawar masa first time bog ni kena hack .. ni pulak , second time .. memang menyeramkan .. like a ghost gituu ..

sharifah syazwani said...

wow , nasib baik dapat balik kan kan .

Mawar berduri said...

@dhia adawiyah itu lah kan, mcm di mana ada aku di situ ada bayang2 kamu.. be careful~

Mawar berduri said...

@sharifah syazwani huhu blh nagis guling2 klu x dpt balik.. :P hehe alhmdllah.. berkat usaha n kesabaran

Faaizz d. Zul said...

hah? aneh.
ini mesti kes hacker bosan sampai tersilap target.

;)

man said...

thanks for sharing.. good info.

~~oOpEt~~ said...

pet perasan bbrpa hari lepas ramai blogger kena hack guna hacker nh :D tp semua post dyeorg just nk test :D

Mawar berduri said...

@Faaizz d. Zul hehe hacker mmg sllu wat keja cm ni, mybe sasaran dh x ada agaknya ^^,

Link blog sahabat